READING

Πως να διαβάσετε ένα βιβλίο σε ένα παιδί.

Ο πρωταρχικός στόχος όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ειναι η διασκέδαση, προσπαθήστε να εστιάσετε σε αυτό και τα υπόλοιπα θα έρθουν (όποτε έρθουν) από μόνα τους! Όσο πιο διασκεδαστική και απολαυστική είναι η επαφή του παιδιού με τα βιβλία τόσο πιο πιθανό ειναι να αναπτύξουν θετικά συναισθήματα για το διάβασμα, το οποίο θα τα κινητοποιήσει στο να συνεχίσουν να αναζητούν τη συντροφιά ενός βιβλίου και αργότερα στη ζωή τους. Ας δούμε λοιπόν κάποιες ιδέες που θα κάνουν την διαδικασία πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική:

  • Μην ανησυχείτε αν δεν τελειώσετε την ανάγνωση του βιβλίου. Τα μικρά παιδιά έχουν μικρό χρόνο συγκέντρωσης, όσο μεγαλώνουν αυτό αυξάνεται. Αφήστε το να αποφασίσει μόνο του πόσο χρόνο θα αφιερώσει στο διάβασμα! Επίσης δεν χρειάζεται να διαβάζετε κάθε σελίδα, μπορεί να ανακαλύψετε ότι το παιδί σας δείχνει κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένο σημείο της ιστορίας ή σε συγκεκριμένη εικόνα. Αφηστε το να εξερευνήσει το βιβλίο με το δικό του τρόπο!
  • Μιλήστε για τις εικόνες. Δεν χρειάζεται να μείνετε πιστοί στο κείμενο, δοκιμάστε να «διαβάσετε» τις εικόνες!
  • Αφήστε τα παιδιά να γυρίσουν τις σελίδες. Τα μωρά δεν μπορούν να το κάνουν μόνα τους αλλα ένα παιδί 18 μηνών και άνω μπορεί!
  • Δείξτε τους το εξώφυλλο. Παρατηρήστε μαζί το εξώφυλλο και συζητήστε για το ποιό μπορεί να είναι το θέμα του βιβλίου.
  • Δείχνετε τις λέξεις καθώς τις διαβάζετε. Ακολουθήστε τις λέξεις με το δάχτυλο σας από αριστερα προς τα δεξιά καθώς έτσι το παιδί μπορεί να μάθει την φορά που γράφουμε και διαβάζουμε, ενώ τα μεγαλύτερα συνδέουν την εικόνα (γραμματα) με τον ήχο (πως προφέρονται).
  • Αλλάξτε τη φωνή σας. Το διάβασμα γίνεται πιο διασκεδαστικό όταν μπαίνετε στο ρόλο δίνοντας διαφορετική φωνή σε κάθε ήρωα!
  • Καντε το πιο προσωπικό. Με αφορμή την ιστορία που διαβάζετε συζητήστε για δικές σας ανάλογες εμπειρίες ή προβληματισμούς του παιδιού, έτσι θα νιώσει ότι δεν είναι μόνο του κι ότι όλα τα προβλήματα έχουν την λύση τους.
  • Αφήστε το παιδί να πεί την ιστορία. Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να απομνημονεύσουν μια ιστορία που έχουν ακούσει αρκετές φορές και βρίσκουν περισσότερο ενδιαφέρον στο να την διηγηθούν αντι να την ακούσουν για άλλη μια φορά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *